Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: Eugène Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek-Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
bank: NL49INGB0008163337
email: supplementEen eeuw Mooi Nederland

      


Een eeuw Mooi Nederland / Loet van Sluis. - Ubbergen: Stichting Museum Mooi Nederland, 2011. - gebonden, met stofomslag, 164 p. - rijk geïllustreerd in kleur
ISBN 978 90 816944 1 4
Uitverkocht!

De band tussen de familie Van Randwijck en het dorp Beek is oud en stamt uit 1660. Eeuwenlang kabbelde de geschiedenis rustig voort totdat begin 20ste eeuw baron Maurits van Randwijck een groot deel van zijn bezittingen, waaronder De Sterrenberg, de aanliggende terreinen en een deel van het dorp Beek verkoopt aan de Haagse exploitatiemaatschappij Mooi Nederland.

De Haagse maatschappij heeft als doel er villa’s te bouwen. Het gebied krijgt de naam Villapark Mooi Nederland. Twee Wereldoorlogen en de daartussen liggende crisistijd zorgen ervoor dat deze maatschappij haar doelstelling niet haalt. Andere partijen ontfermen zich over (delen van) het gebied en laten hun sporen in het oude stuk natuur achter.

Begin 21ste eeuw: Het boek Een eeuw Mooi Nederland traceert de geschiedenis van Mooi Nederland en documenteert in woord en beeld hoe het met het terrein van Mooi Nederland is verlopen. Via dit boek maakt u een wandeling die begint bij de voorgeschiedenis op het terrein van baron Van Randwijck. U ziet hoe de eerste villa’s werden gebouwd en verkocht, hoe Beek wordt voorzien van waterleiding en tram en hoe Beek het laatste ook weer kwijtraakte (het eerste gelukkig niet). U volgt de opkomst en ondergang van restaurant en uitzichttoren de Sterrenberg, van Bad Beek en de Forellenhof. In de tussentijd maakt u kennis met Wonderland, het openluchttheater met De Marmeren Bal en de Attractiefeesten met het Ubbergs volkslied.

Hoewel ze misschien niet onderdeel van de doelstellingen van de oorspronkelijke exploitatiemaatschappij waren, vonden ze toch allemaal plaats op het terrein van Mooi Nederland. Natuurlijk heeft Maatschappij Mooi Nederland wel gebouwd. In eerste instantie bepaalde de maatschappij zélf de regels waaraan de te bouwen objecten moesten voldoen, maar naarmate de gemeente Ubbergen meer invloed kreeg, kon ook zij haar regels toepassen. Het resultaat was echter hetzelfde; langzaam verdween het oude lustoord van de baron en daarmee een fraai stuk natuur en wandelgebied. Gelukkig voor de wandelaars wist de natuurroute N70, zich ondanks alle aanpassingen, te handhaven.

Dit alles valt te lezen en vooral ook te zien in deze luxe uitgave van de Stichting Museum Mooi Nederland. Het boek is geschreven door Loet van Sluis, die ook geruime tijd aan onderzoek besteedde.Nog enkele dubbele pagina's uit het boek:

      
      
      
      
      
      
      
      

home

Supplement, beeld- & boekwerken
Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
email: supplement


home

© 2001 Supplement. design: rob melssen