Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: Eugène Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
email: supplementMaandgedicht Poëziecentrum Nederland

Het Poëziecentrum Nederland (PcN) heeft inmiddels het twintigjarig bestaan gevierd. Daarom zet antiquariaat Supplement, in samenwerking met het PcN, elke maand een gedicht in de etalage.


Deze maand:


Thuis

Vind een stoel en trek je haast uit
hang haar traag over de leuning
naast je deadlines en gedoe

leeg je hoofd en leg de wereld
aan je voeten, laat maar liggen
kom je later wel aan toe

maak jezelf een poosje kwijt
neem een koffie
en de tijd.

Judith Nieken (*1967)

Straatgedicht in de Oude Doelesteeg in Leeuwarden, woonplaats van de dichterPoëzie?

Carmiggelt: “Vroeger kregen we hier thuis vaak J.C. Bloem over de vloer, J.C. Bloem, weet je wel, de dichter. Mijn dochter zat toen nog op het lyceum, en die bracht eens een vriendje mee dat van zijn leraar een stuk over J.C. Bloem moest schrijven. We hadden een paar glaasjes op en toen zei Jacques tegen die jongen ‘Poëzie, kind, is niet om schooljongens mee te pesten.’- ‘Kan ik dat van u zwart op wit krijgen?’ zei die jongen. - ‘Tuurlijk,’ zei Jacques. Ik zie in gedachten de kop van die leraar al, toen ie ’s anderendaags dat papier onder z’n neus kreeg.”

In: Piet Piryns & Herman de Coninck: Woe is woe in de nedderlens: openhartige interviews. Amsterdam: Paris-Manteau, 1972. p. 48-49.


Menig lezer zal het op school niet anders zijn vergaan (gesteld dát er al aandacht was voor poëzie). Genoeg om verder levenslang alles wat zweemt naar gedicht te mijden. En die Bloem, is die niet hopeloos achterhaald? Als er bovendien later nog eens poëziepogingen worden ondernomen, dan blijkt het voor velen te lang zoeken naar een dichter die hen aanspreekt. En ja, na een paar teleurstellingen hou je het dan al gauw voor gezien.
Wat daar zo zonde aan is? Nou, er is zo veel andere poëzie die je wél zou raken. Zoals ook muziek dat kan, een schilderij, of welk ander kunststuk dan ook. Er is zo enorm veel poëzie, vooral hedendaagse, het moet raar zijn als er niet iets tussen zit wat doet wat het moet doen: jou aanspreken, jou verrassen, jou inspireren. Omdat die precies dat onder woorden brengt wat je ergens al aanvoelde. Omdat die gedichten je net even anders tegen dingen laten aankijken. Omdat je in de lach schiet. Omdat je verdriet er even onderdak in vindt. Omdat het over iets óverbekends gaat, maar jee, wat een prachtig woordenwonder. Je onverhoeds uit je bubbel gooien. Of ze doen je niks, maar blijven toch hangen: waarom dan?

Hoe poëzie te (her)ontdekken? En waar?

Ineke Holzhaus geeft al jaren lezingen en poëzieworkshops in de Amsterdamse bibliotheken. Haar laatste tip: “Ga op zoek naar wat bij je past. Ik zou zeggen: ga naar de bibliotheek. Ga voor die mooie boekenkast staan, trek er hier en daar een bundel uit en begin gewoon met lezen. Als het je bevalt, lees je verder en als het je niet bevalt, zet je het weer terug.”

In Nijmegen kun je daarvoor naar het Poëziecentrum Nederland (PcN), gevestigd in de bibliotheek Mariënburg. Naar hartenlust rondsnuffelen in maar liefst twintigduizend titels aan dichtbundels, bloemlezingen, secundaire literatuur en een grote hoeveelheid literaire tijdschriften. Het PcN beheert een ware schat aan moderne Nederlandse poëzie van rond 1880 tot gisteren. Friese, Vlaamse, Caribische en Zuid-Afrikaanse dichters ontbreken niet. Eveneens te vinden: kasten vol knipselmappen met informatie over dichters zelf en hun werk, en een groeiende audio- en videocollectie met vaak unieke opnames.

Bovendien organiseert het PcN allerlei activiteiten met en over dichters en hun gedichten. Kun je op werkdagen in alle rust rondsnuffelen, op zaterdag bruist het centrum van de volgende activiteiten: Elke eerste zaterdag van de maand een workshop: met oprichter Wim van Til poëzie lezen van de maand van de dichter die de tweede zaterdag te gast is.
Tweede zaterdag: Ontmoet de dichter: een dichter wordt geïnterviewd, gaat het gesprek aan met het publiek en leest voor.
Derde zaterdag: de Poëziewandeling: de gidsen van het PcN voeren u door de Nijmeegse binnenstad langs tal van plekken die dichters inspireerden tot poëzie. En de Lunchpauzepoëzie waarbij Wim van Til u bijpraat over de actuele poëzie die het centrum kreeg of aankocht.
Vierde zaterdag: Open Gedichtenpodium: een middag met diverse dichters en muziek.
Vijfde zaterdag: Als de maand een vijfde zaterdag kent: de reeks Tegen het Vergeten, aandacht voor een overleden dichter.


Op de hoogte blijven? Teken in op de PcN-nieuwsbrief, zie de link op de website van Poëziecentrum NederlandSupplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
email: supplementhomeDe aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

De vernieuwde catalogus

En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

boekbeeldjes
home

© 2001 Supplement. design: rob melssen