Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: EugŤne Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
024 - 7950477
024 - 3240054 (privé)
email: supplementMaandgedicht PoŽziecentrum Nederland


      Het PoŽziecentrum Nederland (PcN) viert zijn twintigjarig bestaan. Daarom zet antiquariaat Supplement, in samenwerking met het PcN, elke maand een gedicht in de etalage.

Deze maand:

[hier het wisselgedicht]PoŽzie?

Carmiggelt: ďVroeger kregen we hier thuis vaak J.C. Bloem over de vloer, J.C. Bloem, weet je wel, de dichter. Mijn dochter zat toen nog op het lyceum, en die bracht eens een vriendje mee dat van zijn leraar een stuk over J.C. Bloem moest schrijven. We hadden een paar glaasjes op en toen zei Jacques tegen die jongen ĎPoŽzie, kind, is niet om schooljongens mee te pesten.í- ĎKan ik dat van u zwart op wit krijgen?í zei die jongen. - ĎTuurlijk,í zei Jacques. Ik zie in gedachten de kop van die leraar al, toen ie ís anderendaags dat papier onder zín neus kreeg.Ē

In: Piet Piryns & Herman de Coninck: Woe is woe in de nedderlens: openhartige interviews. Amsterdam: Paris-Manteau, 1972. p. 48-49.


Menig lezer zal het op school niet anders zijn vergaan (gesteld dŠt er al aandacht was voor poŽzie). Genoeg om verder levenslang alles wat zweemt naar gedicht te mijden. En die Bloem, is die niet hopeloos achterhaald? Als er bovendien later nog eens poŽziepogingen worden ondernomen, dan blijkt het voor velen te lang zoeken naar een dichter die hen aanspreekt. En ja, na een paar teleurstellingen hou je het dan al gauw voor gezien.
Wat daar zo zonde aan is? Nou, er is zo veel andere poŽzie die je wťl zou raken. Zoals ook muziek dat kan, een schilderij, of welk ander kunststuk dan ook. Er is zo enorm veel poŽzie, vooral hedendaagse, het moet raar zijn als er niet iets tussen zit wat doet wat het moet doen: jou aanspreken, jou verrassen, jou inspireren. Omdat die precies dat onder woorden brengt wat je ergens al aanvoelde. Omdat die gedichten je net even anders tegen dingen laten aankijken. Omdat je in de lach schiet. Omdat je verdriet er even onderdak in vindt. Omdat het over iets ůverbekends gaat, maar jee, wat een prachtig woordenwonder. Je onverhoeds uit je bubbel gooien. Of ze doen je niks, maar blijven toch hangen: waarom dan?

Hoe poŽzie te (her)ontdekken? En waar?

Ineke Holzhaus geeft al jaren lezingen en poŽzieworkshops in de Amsterdamse bibliotheken. Haar laatste tip: ďGa op zoek naar wat bij je past. Ik zou zeggen: ga naar de bibliotheek. Ga voor die mooie boekenkast staan, trek er hier en daar een bundel uit en begin gewoon met lezen. Als het je bevalt, lees je verder en als het je niet bevalt, zet je het weer terug.Ē

In Nijmegen kun je daarvoor naar het PoŽziecentrum Nederland (PcN), gevestigd in de bibliotheek MariŽnburg. Naar hartenlust rondsnuffelen in maar liefst twintigduizend titels aan dichtbundels, bloemlezingen, secundaire literatuur en een grote hoeveelheid literaire tijdschriften. Het PcN beheert een ware schat aan moderne Nederlandse poŽzie van rond 1880 tot gisteren. Friese, Vlaamse, Caribische en Zuid-Afrikaanse dichters ontbreken niet. Eveneens te vinden: kasten vol knipselmappen met informatie over dichters zelf en hun werk, en een groeiende audio- en videocollectie met vaak unieke opnames.

Bovendien organiseert het PcN allerlei activiteiten met en over dichters en hun gedichten. Kun je op werkdagen in alle rust rondsnuffelen, op zaterdag bruist het centrum van de volgende activiteiten: Elke eerste zaterdag van de maand een workshop: met oprichter Wim van Til poŽzie lezen van de maand van de dichter die de tweede zaterdag te gast is.
Tweede zaterdag: Ontmoet de dichter: een dichter wordt geÔnterviewd, gaat het gesprek aan met het publiek en leest voor.
Derde zaterdag: de PoŽziewandeling: de gidsen van het PcN voeren u door de Nijmeegse binnenstad langs tal van plekken die dichters inspireerden tot poŽzie. En de LunchpauzepoŽzie waarbij Wim van Til u bijpraat over de actuele poŽzie die het centrum kreeg of aankocht.
Vierde zaterdag: Open Gedichtenpodium: een middag met diverse dichters en muziek.
Vijfde zaterdag: Als de maand een vijfde zaterdag kent: de reeks Tegen het Vergeten, aandacht voor een overleden dichter.


Op de hoogte blijven? Teken in op de PcN-nieuwsbrief, zie de link op de website van PoŽziecentrum NederlandSupplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
024 - 7950477
024 - 3240054 (privé)
email: supplementhomeDe aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

Het totale boekenbestand literatuur

Het totale boekenbestand niet-literatuur
En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

Koopzondag

In principe valt de koopzondag op de laatste zondag in de maand. Voor de volgende koopzondag: zie de agenda.home

© 2001 Supplement. design: rob melssen