Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: Eugčne Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
024 - 7950477
024 - 3240054 (privé)
email: supplementLitho van P.A. Schipperus


      Aangeboden:

Ingelijste litho voorstellende


litho

kunstenaar: Pieter Adrianus Schipperus (1840 Rotterdam - Den Haag 1929)
titel: geen
gesigneerd: n.v.t.
datering: 1882
techniek: litho
oplage: onbekend
afmeting afbeelding: h cm x b cm
ingelijst met passepartout / framed

prijs: € 25,-


Toelichting

      

Pieter Adrianus Schipperus werd op 6 maart 1840 in Rotterdam geboren. Hij woonde en werkte aldaar en sedert 1910 te 's Gravenhage alwaar hij 1929 overleed. Hij was auto-didact. Schipperus zou aanvankelijk kunsthandelaar worden maar door een subsidie van koning Willem III werd hij in staat gesteld om van het schilderen zijn beroep te maken.
Hij begon met het schilderen van romantische landschappen en zee- en riviergezichten, meest in de omgeving van Haarlem en in Limburg. In 1910 vestigde hij zich in Den Haag, waarna hij veel stof voor zijn schilderijen opdeed in en rond Rotterdam. Schipperus was een knap aquarellist. Pas op latere leeftijd begon hij ook in olieverf te schilderen en bekwaamde zich in etsen en lithograferen.
Hij is onder andere bekend als schilder van bosgezichten en landschappen en heeft ontelbaar veel gouaches en aquarellen gemaakt.

Hij was mede verantwoordelijk voor de tekeningen / lithografiën van het boek "Wandelingen door Nederland met pen en potlood door J. Craandijk, Pred. bij de Doopsgezinde Gem. te Rotterdam en P.A. Schipperus, Kunstschilder te Rotterdam". Craandijk kende Schipperus uit de Rotterdamschen Kunstkring en achtte hem de aangewezen man om zijn wandelingen te illustreren. De fotografie was toen al in opkomst, maar de illustraties in de Wandelingen zijn allemaal door Schipperus zelf op steen getekend. Soms was dat één grote afbeelding op een blad, maar meestal werden vier of vijf tekeningen op een pagina gecombineerd.


Deze litho komt vermoedelijk uit "Wandelingen door Nederland met pen en potlood – deel 6 (1882)" waarin de omgeving van Nijmegen werd bewandeld. De gravure bevatte vier afbeeldingen: Oud Berg en Dal, Duivelsberg en tweemaal Beek.


home


Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
024 - 7950477
024 - 3240054 (privé)
email: supplementhomeDe CS-AGENDA, het overzicht voor culturele en aanverwante activiteiten in het Rijk van Nijmegen en omgeving.

Informatie over Supplement, Beek Ubbergen en zijn muzen.


De aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

De vernieuwde catalogus

En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

Boeken koesteren
Wat te doen met niet (meer) gekoesterde boeken.

home

© 2001 Supplement. design: rob melssen