Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

gastheer: Eugène Jeurissen

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 7950477
T 06 19313976
email: supplementOlieverfschilderij Jacques van Mourik


Jacques van MourikAangebodenKinderkopje

kunstenaar: Jacques van Mourik (1879 - 1971)
paneel: hoogte x breedte: 219 mm x 158 mm
jaar: onbekend
gesigneerd: ja, r.o.: J v M
oplage: unicum
in passepartout: neen
in lijst: ja, hout
techniek: olieverf op houten paneel
onderwerp: Het betreft een portret van een Moluks kind. Mook huisveste een grote gemeenschap van Molukkers die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland verhuisden. Van Mourik heeft meerdere van deze Molukse kinderen geportretteerd. Vooralsnog is de identiteit van het kind niet bekend. Wel staat de naam van de voormalige eigenaren van het paneel achterop vermeld.

prijs: € 60,-


Toelichting

Jacques van Mourik (1879 - 1971)

Jacob Adriaan (Jacques) van Mourik (Amsterdam, 12 november 1879 - Plasmolen, 30 december 1971) was een kunstschilder, die een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt in Plasmolen, destijds een dorp nabij Mook in Noord-Limburg.
Mede door zijn aanwezigheid kwamen in het begin van de 20ste eeuw veel kunstenaars naar Plasmolen en werd het dorp een zgn. 'schildersdorp'. Van Mourik schilderde en tekende vooral bosgezichten, paarden en portretten.

Van Mourik werd geboren als zoon van notaris Cornelis van Mourik (1843-1903) en Maria van der Goes (1846-1907). Hij volgde opleidingen aan de Kunstakademie Düsseldorf en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij onder meer les kreeg van prof. Allebé.
Begin 20ste eeuw vertrok hij naar Plasmolen, waar hij vrijwel zijn hele verdere leven zou wonen en werken. Hij trok met vriend en kunstschilder Dirk Ocker korte tijd rond in een woonwagen en verkocht onderweg werk. Voor de Eerste Wereldoorlog maakte hij verschillende studiereizen naar Frankrijk en Italië en werkte hij onder meer in Amsterdam en Parijs. Vanaf 1906 woonde hij permanent aan de huidige Schildersweg in Plasmolen, waar hij tien jaar later trouwde met Maria Cox, dochter van kunstschilder Gerard Cox sr.. Uit zijn eerste huwelijk werd in 1917 zijn enige dochter Ity (Maria Margaretha) geboren (1917-1999). Na een scheiding hertrouwde hij in 1935, met de schilderes Mies Tom, een huwelijk dat in 1942 eveneens door scheiding werd ontbonden.

In de Tweede Wereldoorlog werd bij het bombardement op Nijmegen de galerie waar zijn werk hing getroffen en ging een groot deel van zijn werk verloren. Zijn huis in Plasmolen werd tijdens de septemberdagen van 1944 verwoest. Na de oorlog woonde hij tijdelijk in Berg en Dal. Van Mourik kreeg veel portretopdrachten, mede dankzij Louis de Bourbon, burgemeester van Oss en dichter, die bij Van Mourik ondergedoken was geweest. Vanaf 1954 bewoonde Van Mourik in Plasmolen een nieuwe woning die op de fundamenten van het verwoeste huis was gebouwd door zijn dochter.
Van Mourik was tot kort voor zijn dood als beeldend kunstenaar actief. Hij werd onder grote belangstelling gecremeerd in Dieren.


home


Supplement, beeld- & boekwerken
antiquariaat / boekhandel

Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek Ubbergen
T 024 - 7950477
T 06 19313976 br> email: supplementhomeDe aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

De vernieuwde catalogus

En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

boekbeeldjes
Koopzondag

In principe valt de koopzondag op de laatste zondag in de maand. Voor de volgende koopzondag: zie de agenda.home

© 2001 Supplement. design: rob melssen