Publicaties Herman Grote


      

Kleurrijke gasten in 1922: Verblijf in Uithuizen inspireert Oostenrijkse kunstschilder / Herman Grote. - Bedum: Profiel, 2010. - ingenaaid gecartonneerd, 72 p. - ill, z/w en kleur
ISBN-10: 90 5294 467 8
ISBN-13: 978 90 5294 467 8
Prijs: € 21,50


      

Direct na de Eerste Wereldoorlog was er hongersnood in Oostenrijk en Hongarije. Met name kinderen uit Wenen en Boedapest waren hiervan slachtoffer.
Vanaf 1919 werden duizenden kinderen naar het relatief welvarende Nederland gehaald om aan te sterken. Zo ook de tweeling Betty en Mies Wosak uit Klosterneuburg bij Wenen. Zij kwamen in Uithuizen terecht. Het succes van hun verblijf was groot. Gezond en wel kwamen ze na een half jaar terug in Klosterneuburg.
De vader van de tweeling, kunstschilder en dagbladtekenaar Robert Wosak, werd geďnspireerd door de enthousiaste verhalen van zijn dochtertjes. Hij besloot al snel om ook eens een kijkje te nemen bij het gastgezin in het Groningerland.
De kunstenaar beviel het zo goed in Uithuizen dat hij iedere keer opnieuw zijn vertrek naar Oostenrijk uitstelde.
In zijn ‘Groningse Periode’ van uiteindelijk vier maanden in de winter van 1922 was hij zeer productief. Een deel van de olieverfschilderijen, tekeningen en etsen gebruikte Wosak als betaalmiddel voor zijn verblijf in Groningen. Op deze manier zijn door vererving een aantal kunstwerken van deze Oostenrijkse schilder in bezit gekomen van de kleinkinderen van grootvader Hendrik Hof.

Auteur Herman Grote is getrouwd met een kleindochter van Hendrik Hof. Hij neemt u mee in een historische documentaire die voornamelijk gebaseerd is op een stuk orale geschiedenis. Niet alleen het wel en wee van de kleurrijke gasten uit Klosterneuburg wordt verhaald, ook het leven op het Groningse platteland wordt nauwkeurig beschreven. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de ontwikkelingen in de kunsten in Wenen, zowel voor als na de Eerste Wereldoorlog. De grote veranderingen die door schilders als Gustave Klimt, Oskar Kokoschka en Egon Schiele werden geďnitieerd in Wenen, hebben op het eerste gezicht weinig invloed gehad op de traditionele schilder Robert Wosak. De auteur laat echter zien dat de schilder in zijn ‘Groningse Periode’ wel degelijk veranderingen aanbrengt in zijn schilderstijl. Het expressionisme van de Wiener Secession dringt voor het eerst door in de manier van schilderen van de tot dan toe zo sterk academisch georiënteerde schilder. Was het de rust van het Groningse land waardoor zijn schildershart zich openstelde voor veranderingen?
Niet alleen kunsthistorische veranderingen worden geschetst, ook toont de auteur in grote lijnen de Oostenrijkse samenleving, met het rijk van keizer Frans Jozef 1 en zijn keizerin Elisabeth (Sissy), met de Eerste Wereldoorlog en de miserabele periode daarna. Deze politieke en maatschappelijke ontwikkelingen hadden uiteraard ook grote gevolgen voor de kunstenaar en dagbladtekenaar Robert Wosak.

Dit buitengewoon boeiende verhaal is gebaseerd op jarenlang onderzoek in Klosterneuburg en de provincie Groningen. De kleinkinderen van de kunstenaar, maar ook die van Hendrik Hof die onderdak bood aan zowel de kinderen Betty en Mies als aan Robert Wosak, waren bij dit onderzoek betrokken.
Het boek is rijk geďllustreerd met afbeeldingen van het werk van Robert Wosak vooral uit zijn ‘Groningse Periode’. Daarnaast zijn er veel historische foto’s van Uithuizen en Wenen opgenomen uit die periode in deze uitzonderlijke geschiedenis.


Andere publicaties van Herman Grote:

Het vergeten monument - Das vergessene Denkmal / Herman Grote. - Ubbergen: Stichting Monument en Landschap Ubbergen - Heemkundekring De Duffelt, 2007. - 148 p., Ill. ISBN ?
Over het befaamde, expressionistische, Haus/huis Wylerberg en haar niet minder befaamde bewoners Marie Schuster-Hiby en dochter. De catalogus n.a.v. de tentoonstelling over het huis in de Commanderie te Nijmegen is nog altijd zeer gezocht maar helaas maar zeer spaarzaam verkrijgbaar.
ISBN/EAN 978-90-802746-3-1
Prijs: helaas uitverkocht!home
Supplement, beeld- & boekwerken

van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek-Ubbergen
T 024 - 7950477
T 06 19313976
T 024 - 3240054 (privé)
email: supplement

homeDe aanwinsten van deze en voorafgaande weken.

De vernieuwde catalogus

En rechtstreeks van de uitgever


Speciale aanbiedingen

categorie boeken:
categorie Kunst / Prenten: Buiten de boekenorde:

boekbeeldjesKleurrijke gasten in 1922: Verblijf in Uithuizen inspireert Oostenrijkse kunstschilder / Herman Grote. - Bedum: Profiel, 2010. - ingenaaid gecartonneerd, 72 p. - ill. z/w en kleur
ISBN-10: 90 5294 467 8
ISBN-13: 978 90 5294 467 8
Prijs: € 21,50

Andere publicatie van Herman Grote:

Het vergeten monument - Das vergessene Denkmal / Herman Grote. - Ubbergen: Stichting Monument en Landschap Ubbergen - Heemkundekring De Duffelt, 2007. - 148 p., Ill. ISBN ?
ISBN/EAN 978-90-802746-3-1
Prijs: € 17,50
home


© 2001 Supplement. Design: rob melssen